Рехабилитация след инсулт

Рехабилитация след инсулт в хоспис или друго здравно заведение?

Инсултът е една от водещите причини за дълготрайно увреждане на възрастните, който засяга една голяма част от възрастните хора в България. Самата дума “инсулт” показва, че никой не е готов за това внезапно, често катастрофално събитие. Преживелите инсулт и техните семейства могат да намерят приложими решения на най-трудните ситуации, като подходят към всеки проблем с търпение, находчивост, постоянство и креативност. Ранното възстановяване и рехабилитация могат да подобрят функциите и понякога забележителни възстановявания за някой, който е претърпял инсулт.

Ранно възстановяване след инсулт

Все още има толкова много неща, които не знаем за това как мозъкът компенсира щетите, причинени от инсулт. В някои случаи мозъчните клетки могат само временно да бъдат повредени, а не да бъдат убити, и да продължат да функционират с течение на времето. В други случаи, мозъкът може да реорганизира собственото си функциониране. От време на време един участък от мозъка „поема” за регион, увреден от удара. Преживелите инсулт понякога изпитват забележителни и неочаквани възстановявания, които не могат да бъдат обяснени. Общите насоки за възстановяване показват:
 • 10% от оцелелите от инсулт се възстановяват почти напълно
 • 25% се възстановяват с леки увреждания
 • 40% изпитват умерени до тежки увреждания, изискващи специални грижи в хоспис
 • 10% настаняване в хоспис за дългосрочни грижи
 • 15% умират скоро след инсулта

Рехабилитация след инсулт

Рехабилитация след инсулт трябва да се започне още болницата възможно най-скоро. При пациенти, които са стабилни, рехабилитацията може да започне в рамките на два дни след инсулт и трябва да продължи, както е необходимо, след изписване от болницата.
В зависимост от тежестта на инсулта, възможностите за рехабилитация могат да включват:
 • Рехабилитация в хоспис
 • Медицински център за рехабилитация и хомеотерапия
 • Рехабилитационна болница с индивидуализирана стационарна терапия
 • Домашна терапия

Възстановяване след инсулт

Дългосрочната цел на рехабилитацията е да се подобри функцията, така че оцелелият инсулт да стане възможно най-независим. Това трябва да се осъществи по начин, който запазва достойнството и мотивира оцелелия да научи нови умения, които може да са нарушили инсулта – умения като къпане, хранене, обличане и ходене.

Екип за възтановяване след инсулт

За да ви помогне да постигнете целите си за възстановяване на ударите, вашата програма за възстановяване ще бъде планирана от екип от професионалисти. Този екип може да включва някои от следните неща:
 • Невролог. Специализира в профилактиката, диагностиката и лечението на инсулт и други заболявания на мозъка и гръбначния мозък
 • РехабилитаторПомага на оцелелите от инсулт с проблеми при движение и баланс; предлага упражнения за укрепване на мускулите за ходене, стояне и други дейности
 • Професионален терапевт. Помага на оцелелите от инсулт да научат стратегии за управление на ежедневните дейности като хранене, къпане, обличане, писане или готвене
 • Логопед. Помага на преживелите инсулт да преосмислят езиковите умения (говорене, четене и писане); споделя стратегии за подпомагане на проблемите с преглъщането
 • Диетолог . Преподава оцелелите за здравословното хранене и специалните диети (ниско съдържание на сол, ниско съдържание на мазнини, ниско калорични)
 • Социален работник . Помага на оцелелите да вземат решения относно програми за рехабилитация, условия на живот, застраховка и помощни услуги в дома.

Източник:  stroke.org

 

Schedule appointment

Лекарски прегледи на пациенти в Хоспис Филаретова Варна

Хоспис

Vestibulum ante ipsum

Vestibulum ac diam sit amet quam vehicula elementum sed sit amet dui. Donec rutrum congue leo eget malesuada vestibulum.

2 Comments

 1. Антоанета Петрова 23.07.2021 at 16:56 - Reply

  Чудесна информация !

  • Хоспис 30.09.2021 at 2:20 - Reply

   Радваме се, когато хоспис Филаретова сме полезни с информация за хората.

Leave A Comment